eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Eusébio halála - Háromnapos nemzeti gyász Portugáliában

Háromnapos nemzeti gyászt hirdetett a portugál kormány a hetvenegy éves korában, vasárnapra virradóra elhunyt legendás futballista, Eusébio tiszteletére.

A döntést Luis Marques Guedes kormányszóvivő jelentette be, aki újságíróknak többek között azt mondta: Eusébio "aranybetűkkel írta be a nevét a világfutball könyvébe".

A mozambiki születésű "Fekete Párduc" holttestét vasárnap délután a lisszaboni Luz Stadionban helyezték el, ahol a szurkolók leróhatják kegyeletüket.

"Eusébio hozzájárult az ország fényének emeléséhez. Portugália sokat köszönhet neki mint nemzetközi sportnagykövetnek" - fogalmazott Marques Guedes a Radio TSF-nek nyilatkozva. "A portugálok gyásza kiterjed az összes portugál nyelvű afrikai országra, akárcsak a világ mindazon pontjára, ahol portugál közösségek élnek."

Anibal Cavaco Silva portugál államfő közölte, a kivételes, szerény és barátságos sportemberként ismert Eusébio a világ legjobbjaihoz tartozott, és hírnevet szerzett az országnak.

"Az ország siratja őt, az ország gyászba borult" - hangsúlyozta a 74 éves Silva az elnöki palotában mondott beszédében, amelyet élőben közvetített a televízió.

Antonio Costa, Lisszabon polgármestere ugyancsak méltatta az elhunyt futballcsillagot, egyúttal közölte, hogy a főváros lobogóit félárbocra eresztik.

A Portugál Labdarúgó Szövetség (FPF) egyperces gyászszünetet rendelt el minden vasárnap sorra kerülő futballmérkőzésre.

"Eusébio soha nem hagy el bennünket. Egyedülálló alakja ő a portugál labdarúgásnak" - jegyezte meg Fernando Gomes, az FPF elnöke, megemlítve még, hogy Eusébio - akinek a tiszteletére ünnepséget terveztek - a szövetség fennállásának századik évében távozott el.

Eusébio da Silva Ferreira halálát a szív és a légzőszervek leállása okozta. Az utóbbi években már többször kórházba került különböző egészségi problémákkal.

A 64 válogatott meccsén 41 gólt szerző futballista a Benficával 1962-ben megnyerte a Bajnokcsapatok Európa Kupáját, a BEK-et. A portugál nemzeti együttest 1966-ban a harmadik helyhez segítette az angliai világbajnokságon, amelynek a gólkirálya lett kilenc találattal. 1965-ben ő érdemelte ki az Aranylabdát, és pályafutása során kétszer volt Európa legjobb góllövője.

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×