eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Kifosztották Desmond Tutu otthonát Mandela búcsúztatása idején

Tolvajok kifosztották a Nobel-békedíjas Desmond Tutu egykori dél-afrikai érsek otthonát, miközben ő a 95 éves korában elhunyt Nelson Mandela búcsúztatásán vett részt - közölte szerdán a dél-afrikai rendőrség.

"Megerősíthetem, hogy betörtek a házba, amikor (Desmond Tutu) családjával együtt Johannesburgban volt. Senki nem tartózkodott otthon" - mondta Roger Friedman, a család szóvivője.

A betörés kedden helyi idő szerint este 7 és 9 óra között történhetett.

A rendőrök rutinszerű járőrözést folytattak kedd este, amikor valami szokatlant láttak a Fokvárostól nagyjából húsz kilométerre található milnertoni ház környékén.

A rendőrség szóvivője közölte, hogy az ügyben nyomozást indítottak, eddig azonban senkit nem vettek őrizetbe. Azt sem tudni egyelőre, hogy pontosan mi tűnt el a házból.

Augusztusban egyszer már betörtek a Tutu család házába, akkor a visszavonult érsek és felesége is otthon volt. Nem sebesültek meg, de a banda tagjai több dolgot is magukkal vittek.

A 20. század egyik legnagyobb polgárjogi harcosaként az idén 82 éves Desmond Tutu nagy szerepet játszott a dél-afrikai fajüldöző rendszer megdöntésében és a súlyosan megosztott dél-afrikai társadalom sebeinek ezt követő begyógyításában. Nobel-békedíjjal 1984-ben ismerték el apartheid-ellenes küzdelmét.

Több mint kilencven külföldi vezető, az ország politikai vezetése és dél-afrikaiak tízezrei vettek részt kedden Nelson Mandela, a Dél-afrikai Köztársaság első fekete bőrű elnöke, a faji megkülönböztetés elleni harc nagy alakja búcsúztatásán Johannesburgban.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×