eur:
389.13
usd:
361.78
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály

Schöpflin: Úgy gondolják, Magyarországot vissza kell terelni Európába

Olli Rehn gazdasági és pénzügyi biztosnak vélhetően nem tetszik az úgynevezett unortodox gazdaságpolitika - mondta Schöpflin György, a Fidesz európai parlamenti képviselője az InfoRádió Aréna című műsorában. A képviselő szerint egyre gyakoribbak azok a kritikák, miszerint a mostani Európa sokaknak nem tetszik, szeretnének egy új, egy másmilyen uniót. Ezzel kapcsolatban kijelentette: "engem nem lep meg az euroszkepticizmus erősödése."

Elképzelhető, hogy Olli Rehn nem érti pontosan, milyen folyamatok zajlanak Magyarországon - mondta Schöpflin György, a Fidesz európai parlamenti képviselője az InfoRádió Aréna című műsorában. Hozzátette: vélhetően a gazdasági és pénzügyi biztosnak nem tetszik az úgynevezett unortodox gazdaságpolitika. A bizottságban ráadásul van egy elterjedt nézet, hogy Magyarország "egy kellemetlen hely", ahol furcsa dolgok történnek. Úgy gondolják, Magyarországot vissza kell terelni, hogy úgy viselkedjen, mint a többi európai ország.

Schöpflin György arról is beszélt, hogy Olli Rehn számára az sem tetsző, hogy a magyar kormány bizonyos területeken határozottan él a kétharmados választási felhatalmazásával. Az európai parlamenti képviselő szerint a bizottság nem érti, miként lehetséges az, hogy a magyar kormány unortodox módszereket alkalmaz, és mégis eléri az unió által meghatározott célokat.

A képviselő elmondta: a nemzetközi sajtó jelentős része most nem kedveli Magyarországot. Hozzátette: egy "előítélet-rendszerrel állunk szemben", és ezekkel nagyon nehéz megküzdeni. Schöpflin György úgy látja, Magyarországgal szemben 2011 elején megindult egy "médialavina", ennek részeként számos cikk jelent meg a magyar kormányról, és ezek a cikkek többnyire egymásra épültek, számos elem újra és újra beépült a tudósításokba. Az ismétlődő elemek általában azt sugallják, hogy Magyarországon rettenetes dolgok történnek, és ezt mindenki kritika nélkül elfogadja. Schöpflin utalt rá, hogy egyes újságíróknak ő már szóvá tette, miért vesznek át kritika nélkül bizonyos álláspontokat, miért nem járnak utána személyesen az egyes kérdéseknek.

Ezzel kapcsolatban a képviselő ismét utalt a magyar kormány kétharmados többségére, és az ebből fakadó helyzetekre, amelyek többnyire a nemzetközi sajtó számára is nehezen érthetőek. Hozzátette: a Kelet-Európában élő emberek a nyugat számára "idegenek, de nem eléggé egzotikusak". A probléma szerinte az, hogy "mi hasonlítunk rájuk, de mégsem vagyunk ugyanolyanok".

Schöpflin György az Aréna című műsorban beszélt Európa jövőjéről is. Mint mondta, ma már majdnem ott tartunk, hogy egy választást csak euroszkeptikus politikával lehet megnyerni. Valós probléma, hogy az európai polgárok nem érzik magukat európai polgárnak, inkább tartják magukat tagállambeli polgárnak. A képviselő szerint egyre gyakoribbak azok a kritikák unión belül, miszerint a mostani Európa sokaknak nem tetszik, szeretnének egy új, egy másmilyen uniót. Ezzel kapcsolatban kijelentette: "engem nem lep meg az euroszkepticizmus erősödése." Az Aréna végén Schöpflin feltette a kérdést: vajon lehetséges-e egy másfajta Európát kitalálni és létrehozni? Mint mondta, ez komoly ügy, mert megkérdőjelezi a mostani Európai Unió létjogosultságát.

A teljes Arénát meghallgathatja, ha ide kattint.

Hanganyag: Hlavay Richárd

Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×