eur:
392.52
usd:
365.92
bux:
66783.97
2024. április 25. csütörtök Márk

ELTE gyakorlóiskola: a középiskolai képzés van veszélyben

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) vezetősége reálisnak látja, hogy az általános iskolai oktatás évszázados hagyományait folytatni tudja az egyetem által fenntartott Kiss János altábornagy utcai gyakorlóiskola keretében. A középiskolai képzés továbbviteléhez azonban még szükséges volna mintegy 200 millió forintos felújítás és évi mintegy 100 millió forintos kiegészítő támogatás - az intézmény erről szóló közleményét a rektori titkárság juttatta el az MTI-nek szombaton.

Az ELTE által szükségesnek tartott forrásokról azt írták: ezek az egyetem költségvetésében a nagymértékű elvonások miatt nincsenek meg. Az egyetem által létrehozott szakértői bizottság mindezek figyelembevételével dolgozik döntés-előkészítő javaslatán január 31-ig - tették hozzá.

A közlemény felidézte: az ELTE vezetősége a szenátus decemberi döntése alapján az elmúlt hetekben széleskörű egyeztetéseket folytatott a Kiss János altábornagy utcai gyakorló általános és középiskola finanszírozásáról. Az ELTE üdvözli, hogy az egyetem és a szülők jelzéseire reagálva a XII. kerületi önkormányzat továbbra is a korábbi mértékben támogatja az iskolát, és az általános iskolai oktatás számára hosszabb időre ingyenesen rendelkezésre bocsátja az épületet.

Fontosnak tartják, hogy a nyilatkozatok alapján már az oktatási kormányzat is figyelemmel kíséri az egyetemet ért elvonások miatt kialakult finanszírozási válsághelyzetet, valamint hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ törvényi kötelezettségeinek megfelelően gondoskodni szándékozik a gyermekek esetleges szükségessé váló elhelyezéséről az állami fenntartású iskolahálózatban.

Pokorni Zoltán (Fidesz-KDNP) XII. kerületi polgármester pénteken az MTI-nek azt mondta: azt javasolja a képviselő-testületnek, hogy az idén továbbra is ötvenmillió forinttal támogassák az ELTE ottani gyakorlóiskoláját. Pokorni Zoltán kifejtette: annak ellenére, hogy az intézmény fenntartója az ELTE, az elmúlt években mintegy 300 millió forinttal támogatták az iskolát. Kitért arra is, hogy ez nem volt törvényi kötelezettsége az önkormányzatnak, de a kerületi gyerekek színvonalas képzése érdekében elkötelezettek az iskola mellett.

Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár pénteki sajtótájékoztatóján azt hangoztatta: az Eötvös Loránd Tudományegyetem gyakorlóiskolájának sorsa jelenleg az ELTE és a hegyvidéki önkormányzat kezében van. Elmondta: tudnak arról, hogy a XII. kerületi önkormányzat már nem folyósítja az iskola működtetését biztosító szerződésben vállalt támogatást.

Hozzátette, ha nem találnak megoldást, és a középiskolai részleg veszélybe kerülne, akkor a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ közbelép, és gondoskodik a gyerekek vagy az egész iskola átmentéséről és továbbviteléről.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×