eur:
389.73
usd:
362.74
bux:
68067.14
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Gazsó Ferenc: A rendszerváltás óta nem tudunk emelkedő pályára állni

A rendszerváltozás csodavárása a mai napig nem teljesült - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Gazsó Ferenc szociológus, egyetemi tanár.

A rendszerváltó elit azzal kecsegtette a társadalmat, hogy egy nehéz átmeneti időszak után (amikor egy sűrű szövésű szociális háló megvédi a rosszul járókat) emelkedő pályára állunk, és kezdetét veszi egy felzárkózó típusú gazdasági-társadalmi változás. Az ígéret az volt, hogy belátható időn belül mindenki érzékelni fogja, hogy a rendszerváltás összekapcsolódik az életminőség általános javulásával, a gazdasági teljesítőképesség növekedésével. Vagyis a társadalmi létezés minden szintjén érzékelni lehet, hogy emelkedő pályára kerültünk - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Gazsó Ferenc.

A szociológus szerint azonban a probléma az, hogy mind a mai napig nem tudott az ország emelkedő pályára állni, sem gazdasági, sem más területen.

Sokan gondolják azt, hogy nem sikerült a felzárkózás, és ennek a közérzetnek objektív alapja az, hogy nem sikerült olyan gazdaságot kialakítani és működtetni, amely az ország anyagi forrásának gyarapításában biztosította volna az állandó felfelé haladást - véli az egyetemi tanár, aki mint fogalmazott, kettős gazdaság alakult ki.

Létezik egy multinacionális gazdaság, amely prosperál és rendkívül jövedelemképes, és van egy hazai gazdaság, amely az emberek többségének munkát ad, viszont erőforrás-hiányos, versenyképtelen, a nemzetközi folyamatokba bekapcsolódni alig tudó és marginalizált gazdaság, amely nem tudott ötről a hatra elmozdulni.

A teljes beszélgetést meghallgathatja, ha ide kattint.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 3. 11:16
×
×
×
×