eur:
389.02
usd:
361.9
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Nem mindenkire vár jobb élet Angliában

Növekszik az Angliába irányuló emberkereskedelemmel kapcsolatos bűncselekmények száma. Az elmúlt évben 946 esetet derített fel a rendőrség. Kínai, vietnami, nigériai és kelet-európai bűnbandák révén prostituáltak, koldusok, mi több: szervátültetésre kiszemeltek érkeztek a szigetországba.

A hatóságok csak a felderített bűnügyeket tartják nyilván, valószínű, hogy a tavalyi 946 esetnél sokkal jelentősebb az emberkereskedelem. Az is aggasztó, hogy 234 gyerek volt közöttük, akiket utcai bűnözésre, zsebtolvajlásra és koldulásra használtak fel. Két esetben az áldozatot arra kényszerítették volna nyerészkedők, hogy csekély összegért kioperáltassák a veséjüket, orvosi célokra. Szerencsére a rendőrség ezt időben megakadályozta.

A letartóztatottak egy része teherautók rakománya közé rejtve jutott be Angliába, mások viszont legálisan, útlevéllel érkeztek, emberrablók szervezésében. Ezeket a határon nehéz volt kiszúrni. Sokszor maguk sem tudták, hogy áldozatok. Vendéglátóipari állásajánlatokra, jobb élet reményében jöttek, s az ügynökök ez után "képezték át" őket prostituálttá, vagy a fizetésük jelentős részét leadó kényszermunkássá. A brit hatóságok szerint kilencvenkét banda foglalkozik embercsempészettel.

A BBC által most közzétett, 2011-es statisztikai táblázat első helyén Nigéria áll, a második Vietnam, a harmadik Románia, majd Kína, Szlovákia és a Cseh Köztársaság következik. Magyarország nem szerepel a kimutatásban.

Az embercsempészek ellen nemzetközi összefogással fokozzák a küzdelmet, az utasszállító repülőgépek személyzete is kiképzésben részesül, hogy megpróbálja felismerni az áldozatokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×