eur:
393.93
usd:
368.36
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Önkormányzati adósságokat vállal át az állam - a nap hírei

Átvállalja az állam az 5 ezer fő alatti települések adósságát. Továbbra sincs időpontja az IMF és a Magyarország közötti tárgyalások folytatásának. Több mint 8,5 milliárd forintot fordít idén a hajléktalan emberek ellátására a kormány. A nap hírei 2012. október 27-én, vasárnap.

Teljes mértékben átvállalja az állam az 5 ezer fő alatti települések adósságát. Ezt a miniszterelnök jelentette be a Fidesz által szervezett, az Önkormányzatok az adósság csapdájában című budapesti rendezvényen. Orbán Viktor azt mondta: az 5 ezer lakosnál nagyobb települések adósságállományának egy részét is átvállalják, ezeknél - az egy főre jutó helyi adóbevételek alapján - számolják ki az adósságátvállalást úgy, hogy a gazdagabbaknak kisebb mértékben segítenek. A miniszterelnök hangsúlyozta: az állam 1956 önkormányzattól összesen 612 milliárd forintnyi adósságot vesz át.

Továbbra sincs időpontja az IMF és Magyarország közötti tárgyalások folytatásának - közölte a Nemzetközi Valutaalap magyarországi képviselője. Iryna Ivaschenko a Reuters hírügynökségnek azt mondta: a kormány legutóbbi adóügyi intézkedései ellentétesek az IMF ajánlásaival.

Az MSZP szerint a kormány a tehetősebbeknek kedvez, a szegényeket pedig nem segíti. Gúr Nándor, az Országgyűlés foglalkoztatási bizottságának szocialista alelnöke azt mondta: a reálkeresetek csökkenek, a foglalkoztatási mutatók rosszak, a fiatalok el akarnak menni az országból, mert kilátástalannak látják a jövőjüket. Kitért arra is, hogy 1,2 millió ember él a szegénységi küszöb alatt. Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője szerint a magyar kormány Európában példa nélkül növelte a foglalkoztatottságot.

Benyújtotta a köznevelési intézmények állami fenntartásba vételét szabályozó törvényjavaslatot az Országgyűlésnek a kormány. Az előterjesztés szerint az érintett intézmények 2013. január 1-jével beolvadnak a Klebelsberg Intézményfenntartó Központba, a pedagógusok és a nevelő- és oktatómunkát közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatott közalkalmazottak a központ állományába kerülnek.

Csak a költségvetési bizottság nyújthatna be a büdzsé egyenlegére, illetve kiadási és bevételi főösszegére vonatkozó módosító javaslatot a költségvetésről szóló törvény tárgyalása közben - ezt javasolja a Fidesz frakcióvezetője. Rogán Antal indoklása szerint így kerülhet összhangba a házszabály a gazdasági stabilitásról szóló jogszabállyal. Utóbbit a parlament szeptember 24-én fogadta el, lényege, hogy a kormány kivételes esetben akár a főösszegek módosítását tartalmazó zárószavazás előtti módosító javaslatot is benyújthat a parlamentnek, ha a főszámok elfogadása után a kabinetnek a költségvetést megváltoztató nemzetközi kötelezettségei keletkeznek.

Átalakítja a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatási rendszerét a kormány - közölte a szociális államtitkárság. A tájékoztatás szerint az új akkreditációs és támogatási rendszer minden foglalkoztató számára egységes és egyszerűbb lesz, a cél az, hogy segítsék az emberek nyílt munkaerő-piaci foglalkoztatását, élethelyzetük javítását.

Több mint 8,5 milliárd forintot fordít idén a hajléktalan emberek ellátására a kormány - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkára. Soltész Miklós a Magyar Máltai Szeretetszolgálat kecskeméti Gondviselés Házában elmondta: a többi között a hajléktalanok ápoló-gondozó otthonai, a nappali ellátást nyújtó intézmények, az átmeneti szállások és rehabilitációs intézmények, valamint az utcai szolgálatok kapnak költségvetési támogatást.

Eddig 900 millió forintot fizettek ki a Malév mintegy ezer volt dolgozójának - közölte egy képviselői kérdésre adott írásbeli válaszában a nemzeti fejlesztési miniszter. Németh Lászlóné kifejtette: az egykori légitársaság volt alkalmazottainak teljes követelése járulékokkal együtt 12,1 milliárd forint, ebből 9,7 milliárd forint az elismert igény. A legtöbb dolgozó a Bérgarancia Alapból folyósítható egyéni limit mértékéig jutott hozzá járandóságához.

A mezőgazdasági együttműködési lehetőségek kiaknázásáról tárgyalt Minszkben a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára. A tárca közleménye szerint Kardeván Endre a Magyar-Belorusz Gazdasági Együttműködési Kormányközi Bizottság ülésén vett részt, ahol felajánlotta a minisztérium segítségét egyebek mellett a magyar tapasztalatok átadására az állattenyésztés és növénytermesztés, valamint az állat- és növényegészségügy területén.

Szerdán dönthet a Vidám Park megszüntetéséről a Fővárosi Közgyűlés. Az előterjesztés szerint az intézmény november 4-én végleg bezár, majd az év végéig átadja az általa használt területet a Fővárosi Állat- és Növénykertnek. A képviselők elé kerülő dokumentum azt írja: a bezárás 500 millió forint kiadással és 330 millió forint fennálló tulajdonosi kölcsön elvesztésével jár.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×