eur:
394.72
usd:
365
bux:
65502.22
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Jelentősen növelte forgalmát a magyarországi Bosch csoport

A magyarországi Bosch csoport 134 milliárd forintra növelte forgalmát a magyar piacon, ez 13 százalékkal haladja meg a 2010-es eredményt.

A Magyarországon tizenegy leányvállalattal jelen lévő cégcsoport tavalyi eredményeit szerdán sajtótájékoztatón ismertette Javier González Pareja, a magyarországi Bosch csoport vezetője.

Hangsúlyozta, hogy a vállalaton belüli szállításokat is beleértve 508 milliárd forintos forgalmat ért el a magyarországi cégcsoport, 27 százalékkal többet mint az előző üzleti évben.

Nagy Anikó, a Robert Bosch Kft. humán erőforrás igazgatója kiemelte, hogy a Bosch 2011-ben rekordmennyiségű, 1.700 új munkahelyet teremtett Magyarországon, így a cégcsoport magyarországi munkavállalóinak száma először érte el a 8 ezret. Hozzátette, hogy 2010-hez képest 27 százalékkal nőtt a cég magyarországi munkavállalóinak száma.

A dolgozók létszáma különösen a miskolci és a hatvani gyárakban nőtt. A kutatás-fejlesztés területén dolgozó mérnökök száma 160 fővel 860-ra emelkedett: így a Budapesti Fejlesztési Központ - amely a Bosch gépjármű technológiai innovációjának egyik jelentős bázisa - már 700 fejlesztőmérnököt foglalkoztat, további 100 mérnököt alkalmaz a Bosch miskolci kéziszerszám gyárában, és 60-at a miskolci autóipari egységében - mondta Nagy Anikó.

Javier González Pareja ismertette, hogy a vállalat 2011-ben 47 milliárd forintot fordított beruházásokra, amely több mint kétszerese a 2010-es összegnek.

Kifejtette, hogy a cég 2010-ben 5,5 milliárd forintból új autóipari gyárcsarnokot épített Miskolcon, és letette új, 6 milliárd forintból megvalósuló központi bázisa első épületének alapkövét Budapesten. Ez az első épület ad otthont a Robert Bosch Kft. és a Bosch Rexroth Kft. összesen több mint 350 fejlesztő, értékesítő és adminisztrációs területen dolgozó munkatársának is.

Az első ütem 2013 tavaszán fejeződik be, míg a teljes Budapesti Fejlesztési Központ számára készülő második ütem beruházása az idén kezdődik és 2015-ben zárul - mondta Javier González Pareja.

A Bosch termékportfóliója is bővült 2011-ben: a miskolci új autóipari gyártócsarnokban megkezdték az eBike, azaz az elektromos kerékpárok meghajtás-rendszereinek sorozatgyártását, amelybe a hatvani gyár által készített motorvezérlések kerülnek. Az eBike alkatrészek gyártása mellett a Bosch miskolci autóipari gyárában új villamos motorok, generátorok, önindítók, ablaktörlő szerkezetek és -lapátok előállítását is bevezették. A miskolci kéziszerszámgyárban, valamint a hatvani gyárban és az egri Bosch Rexroth üzemben is új gyártósorokat telepítettek 2011-ben - mondta az ügyvezető igazgató.

Egyben jelezte, hogy az idei üzleti évben további növekedéssel számol a Bosch Magyarországon, különösen a gépjármű technológia területén.

A magyarországi Bosch csoport 2011-ben az előző üzleti évhez képest 18 százalékkal 13 milliárd forintra növelte a kutatás-fejlesztésre fordított forrásokat. A Budapesten dolgozó fejlesztőmérnökök munkájának eredményeként eddig 64 autóipari szabadalmat jelentett be a vállalatcsoport, amelyet a fejlesztési központ munkatársai jegyeznek. 2012-ben a Budapesti Fejlesztési Központ előreláthatóan további 120 fejlesztőmérnök munkatárssal bővül - mondta Javier González Pareja.

A cégcsoport összesített eredményeiről elmondta: a 2011-es pénzügyi évben a Bosch - a világgazdasági kihívások ellenére - a vártnál nagyobb növekedést produkált, így a cég árbevétele 9 százalékkal 51,5 milliárd euróra nőtt, adózás előtti nyeresége pedig elérte a 2,6 milliárd eurót. A vállalat mindhárom üzleti szektorban megerősítette piaci pozícióját.

A legnagyobb üzletágnak számító gépjármű technológia tavalyi árbevétele 30,4 milliárd euró volt, ami 8,2 százalékos növekedést jelent. 2011-ben az ipari technológia mutatta fel a legnagyobb árbevétel-növekedést, hiszen 21 százalékkal 8 milliárd euróra nőtt. A fogyasztási cikkek és épülettechnika üzletág 2011-es árbevétele 13 milliárd euró volt, ami 4,4 százalékos növekedés jelent. A kedvező üzleti fejleményeknek köszönhetően a cégcsoport létszáma 2011-ben is nőtt, 19 ezer munkavállalóval, így 2012. január 1-jén már meghaladta a 302 ezret - hangsúlyozta Javier González Pareja. Hozzáfűzte, hogy a cégcsoport idén 3-5 százalék közötti árbevétel-növekedéssel számol.

Kérdésre válaszolva megerősítette: az, hogy a Bosch idén épülő, Kolozsvár közeli nemeszsuki gyárába telepíti Hatvanból a kevésbé összetett vezérlőegységek gyártását, a hatvani gyárban nem jár majd létszámleépítéssel. Hozzátette, hogy Hatvanban így technikailag kifinomultabb termékek gyártására (például radarellenőrző egységek vagy hibrid hajtású vezérlőegységek) nyílik kapacitás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Egyáltalán nem mindegy, hogy mikor mész nyugdíjba - Hasonló életpályánál is hatalmas eltérések lehetnek

Egyáltalán nem mindegy, hogy mikor mész nyugdíjba - Hasonló életpályánál is hatalmas eltérések lehetnek

A nyugdíjszámítás során meghatározó jelentőségű valorizácós szorzószámok minden évben a kedvezmények nélkül számított országos nettó átlagbér előző évi nominális növekedését tükrözik, az erről szóló idei kormányrendelet tervezetét március 13-án küldték társadalmi egyeztetésre. Miután a nyugdíjba vonulás évét megelőző év kereseti szintjéhez kell igazítani az 1988 óta figyelembe vehető korábbi évek kereseteit, az utóbbi években egyre erősebben érvényesül az a jelenség, hogy a nyugdíjigénylés évének meghatározó jelentősége van a nyugdíj összegének alakításában: minél későbbi évben igényli a nyugdíját a jogosult, annál jobban járhat, még nagyon hasonló életpályák esetén is. Ezt a méltánytalanságot sem az inflációs nyugdíjemelés, sem a 13. havi nyugdíj nem képes megnyugtatóan kezelni, megoldást csak a nyugdíjemelési eljárás olyan módosítása hozhatna, amelynek révén a nyugdíj megállapításának évétől függő valorizációs korrekció is megjelenne az emelés mértékét meghatározó tényezők között.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×