eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Megérkeztek a fekete gólyák a Gemencbe

Megérkezett az első pár fekete gólya a gemenci erdőbe, a természetbarátok a ritka faj egyedeivel is találkozhatnak a Gemenc Zrt. programján.

A fekete gólyák érkezését pénteken észlelték az erdőgazdaság munkatársai a szekszárdi erdészethez tartozó Keselyűsben - mondta Kovács Gábor erdészetvezető. A madarak az erdőgazdaság telephelyétől mintegy száz méterre lévő kőrisfán foglalták el tavalyi fészkelő helyüket.

A fekete gólyák többsége március 15-e után érkezik meg a faj legnagyobb hazai állományának otthont adó Gemencbe, ahol gyakori fészkelő helyei a tölgy, kőris és szil ligeterdők idős tölgyfái. A legnagyobb hazai állomány, mintegy 45-50 pár fészkel az ártéri erdőben, a Duna-Dráva Nemzeti Park munkatársai azonban több új fészek meglétét jelezték, ami arra utal, hogy valamelyest növekedhet a populáció - tette hozzá az erdészetvezető.

Mint mondta, bár az erdészet dolgozói sem mennek közel a fokozottan védett fekete gólyákhoz, kis szerencsével, akár kijelölt túraútvonalról is megfigyelhetőek.

A természetkedvelők a Gemenc Zrt. programján találkozhatnak a fokozottan védett faj példányaival.

Március 17-én, szombaton túravezető kíséretében a pörbölyi ökoturisztikai centrumtól Lassiig tehetnek tíz kilométeres kirándulást, amelynek útvonala a Cserta-Duna mellett a Nyárilegelőn át halad. A résztvevők a Vén-Dunából kiágazó vízfolyás, majd a Rezéti-Duna metén haladva más fészkelő madarakat, szürkegémeket is láthatnak - mondta Csiszár Angéla programszervező.

Szintén szombaton a Hercegszántóhoz közeli, karapancsai kastély is megnyílik a közönség előtt. A bor éjszakája elnevezésű programon - melynek részletei a gemenczrt.hu honlapon olvashatók -, az érdeklődők a megismerkedhetnek XIX. századi vadászkastélyban berendezett erdészet- és vadászattörténeti bemutatóval, valamint a Frittman borászat borait kóstolva hallgathatják meg a pécsi Bartók Béla Férfikar műsorát.

A Gemenc Zrt. áprilisban és májusban egy szekszárdi és egy mohácsi pincészet közreműködésével folytatja A bor éjszakája programsorozatot - mondta Csiszár Angéla.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×