eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Dübörög a szlovák választási kampány

Szlovákiában a hétvégén hivatalosan is elkezdődött a választási kampány a márciusi előrehozott parlamenti választások előtt. A választók kegyeiért 26 párt és mozgalom verseng, ám reális esélye a bejutásra csupán 5-7 pártnak van.

Bár a szlovák választási törvény kimondja, hogy a választási kampány hivatalosan 21 nappal a voksolás előtt kezdődik, nem hivatalosan már tavaly december eleje óta zajlik a plakátháború a választók szimpátiájának megnyeréséért. Március 10-én eldől, hogy baloldali vagy jobboldali kormánya lesz az országnak.

Iveta Radicová jelenlegi kormányfő befejezi politikai pályafutását, nem indul a választásokon. Saját elhatározásból ilyen árat fizet azért, hogy kormánya tavaly ősszel a parlamentben megbukott az eurómentőöv elfogadásával összekötött bizalmi szavazáson és emiatt előrehozott választásokat kellett kiírni.

Minden jel arra utal, hogy március 10-e után balra fordul az ország kormánykereke, az összes eddigi felmérés a Robert Fico vezette Smer-Szociáldemokrácia párt elsöprő győzelmét jelzi. Ficóék preferenciái már jó ideje 40 százalék körül mozognak, a kérdés csupán az lehet, képesek lesznek-e egyedül kormányt alakítani.

A legfrissebb közvélemény-kutatás szerint is a Smer lenne a parlament legerősebb pártja 40,6 százalékos eredménnyel. A sorban a Kereszténydemokrata Mozgalom, a KDH következik 12,7 százalékkal. A választások nagy vesztesének a jobboldal jelenlegi legerősebb pártja, a Mikulás Dzurinda vezette Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió, az SZDKÚ ígérkezik. A MVK ügynökség mostani felmérése "történelminek" számít: az SDKÚ eszerint alig 4,3 százalékot szerezne, és kiesne a parlamentből. Dzurinda pártja fennállása óta még soha nem szerepelt ilyen gyengén egy közvélemény-kutatáson. A felmérés szerint a Smer és a KDH mögött egy új párt az Egyszerű Emberek nevű tömörülés lehet a harmadik 7 százalékkal. Bejutna még a liberális Szabadság és Szolidaritás Pártja 6,1 százalékkal és utolsókként a Bugár Béla vezette Most-Híd vegyespárt is, amely a felmérés szerint a voksok 5,9 százalékát szerezné meg. Közel áll a bejutáshoz a Magyar Koalíció Pártja is, preferenciái 4,7 százalékot mutatnak, tehát alig marad el az 5 százalékos bejutási küszöbtől. Tény viszont, hogy más nagy ügynökségek felmérései szerint az MKP támogatottsága csupán 3 és 4 százalék között mozog.

Kérdéses a Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párt bejutása, a mostani felmérés szerint a szavazatok csupán 3,6 százalékát szerezné meg, de korábbi közvélemény-kutatások alapján átléphetik az 5 százalékos határt.

Amennyiben az MVK adatai alapján számolnák ki a parlamenti mandátumok elosztását, a Smer egymaga is 84 képviselői helyet szerezne a 150 tagú törvényhozásban és egyedül kormányozhatna.

Az eddigi kampányra rányomta bélyegét a Gorrilla néven elhíresült lehallgatási és korrupciós botrány, mely elsősorban a jobboldalnak, és főleg Dzurinda pártjának ártott, mivel a visszaélésekre az ő kormányzása idején került sor.

A választási részvétel alacsonynak ígérkezik, várhatóan nem éri el az 50 százalékot

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×