eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A katasztrófa-beszámolók a legérdekesebbek?

A mexikói-öböli olajfúró felrobbanásáról és ennek komoly környezeti hatásairól szóló sajtóbeszámolókat követték a legnagyobb figyelemmel az amerikaiak az elmúlt hetekben a Pew Research Center média indexe szerint. Kiderült az is, hogy az Egyesült Államok médiafogyasztói komoly érdeklődést mutatnak a környezeti katasztrófák iránt.

A Pew Research Center heti rendszerességgel készülő, a média hír tematizálását és a hírek iránt mutatott lakossági érdeklődést vizsgáló News Interest Index kutatása szerint június első hetében mind a sajtó, mind a fogyasztók érdeklődését a Mexikói-öbölben zajló környezeti katasztrófa uralta.

A felmérés szerint a híradások 38 százaléka foglalkozott a környezeti válsághelyzettel, miközben a mexikói-amerikai határ őrzésének megerősítésével a sajtóhíreknek alig öt, az Észak- és Dél-Korea közötti konfliktussal csupán három százaléka foglalkozott. A médiafogyasztók 55 százaléka követette figyelemmel az egyre nagyobb területen elterülő olajfoltról és a szivárgás megfékezéséről szóló híreket, míg a Mexikón keresztül érkező illegális bevándorlás megakadályozására tett erőfeszítések csak tízből három, a két Korea közötti feszültség csak tízből két embert érdekeltek - számol be az ELTE TÁTK hírlevele.

Az ökológiai katasztrófának tekintett olajszivárgás iránti érdeklődés ráadásul jelentősen nőtt is. Egy héttel korábban a híradásoknak még csak 18 százaléka foglalkozott vele, miközben a téma a lakosság 47 százalékának figyelmét kötötte le.

A robbanást követő első héten tízből két állampolgár követte az eseményeket, majd a második hétre a kiömlött olaj mennyiségével párhuzamosan duplájára, 44 százalékra nőtt a lakossági érdeklődés. Az érdeklődési mutató 58 százalékra ugrott, amikor az olajfúrót üzemeltető British Petroleum kísérlete a szivárgás megállítására kudarcba fulladt. Az ezt követő heti kisebb visszaesés (47 százalék) után a téma ismét az amerikaiak figyelmének középpontjába került (55 százalék), ahogy egyre több olaj érte el az amerikai partokat, és újabb, a szivárgás megszüntetésére tett kísérletek bizonyultak eredménytelennek.

A Pew friss felmérésének eredményeit korábbi kutatási adataival összevetve azt találta, az amerikai fogyasztók jelentős érdeklődést mutatnak a környezeti katasztrófák iránt. A január 12-ei haiti földrengésről és annak utóhatásairól, valamint az Exxon Valdez tankerhajó 1989-es elsüllyedéséről szóló beszámolókat közel ugyanolyan arányú fogyasztói figyelem kísérte, mint a mexikói-öböli eseményeket. Ez év elején a földrengésről szóló hírek a megkérdezettek 60, míg az alaszkai partoknál több mint tíz évvel elsüllyedt olajszállító a médiafogyasztók 52 százalékának érdeklődését keltette fel.

Az elmúlt évek természeti és környezeti katasztrófái közül az idei, 29 áldozatot követelő nyugat-virginiai bányarobbanás kapta a legkisebb, míg a Katrina és Rita hurrikánok a legnagyobb figyelmet a lakosság részéről. Az előbbi eseményről szóló híreket tízből hárman követték figyelemmel, míg a 2005-ös hurrikán nyomában járó árvizekről és pusztításról szóló médiabeszámolók iránt a lakosság 73 százaléka mutatott kiemelt érdeklődést.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×